كد كتاب : 2082/ گروه تخصصي : تاريخ ,

تاریخ نویسی در ایران : نقد و بررسی منابع برگزیده ( از ابوعلی بلعمی تا میرزا آقاخان کرمانی )

Historiography in Iran : Review of Selected Resources ( From Abuali Balami to Mirza Aghakhan-e Kermani )

نويسنده : دکتر عباس قدیمی قیداری

Abbas Ghadimi Gheidari , PhD

978-600-02-0455-6

كتاب حاضر براي دانشجويان رشتة تاریخ در مقطع کارشناسی به عنوان منبع کمک‌درسی درس «شناخت و نقد منابع و مآخذ ایران بعد از اسلام» به ارزش 2 واحد تدوین شده و برای دانشجویان تاریخ و تمدن ملل اسلامی نیز قابل استفاده است. اميد است علاوه بر جامعه دانشگاهي، سایر علاقه‌مندان نیز از آن بهره‌مند شوند.

شناخت تأملات نظری مورّخان درباره تاریخ، تاریخ‌نویسی و موضوع و چیستی آن و نیز سبک و شیوه تاریخ‌نویسی و تاریخ‌نگری جز با بررسی آثار تاریخ‌نویسی به دست نمی‌آید. بررسی آثار تاریخ‌نویسی ایرانی که در سه شکل تاریخ عمومی، تاریخ سلسله‌ای و تاریخ محلی به ظهور رسیده، علاوه بر این که خط سیر و روند تاریخ‌نویسی ایرانی و مؤلفه‌ها و ممیزات آن را نشان می‌دهد، منبع مهمی است برای شناخت اندیشه تاریخی و سیاسی هر عصر و زمانه‌ای. این کتاب با تأکید بر آثار مهم تاریخ‌نویسی هر دوره، کوششی است مقدماتی در تحلیل جریان تاریخ‌نویسی ایرانی به زبان فارسی از نقطه عزیمت آن با تاریخ‌نامه طبری ابوعلی بلعمی تا آیینه سکندری میرزا آقاخان کرمانی در آستانه مشروطیت.

مقدمه
فصل اول: مورّخان ایرانی؛ تاریخ و تاریخ‌نویسی
فصل دوم: تکوین و تثبیت تاریخ‌نویسی ایرانی؛ از سامانیان تا تأسیس دولت ایلخانان
فصل سوم: تاریخ‌نویسی ایرانی از ایلخانان تا برآمدن صفویان
فصل چهارم: تاریخ‌نویسی ایرانی از برآمدن صفویان تا تأسیس دولت قاجار
فصل پنجم: تاریخ‌نویسی در دوره قاجار: تداوم و تحول
سخن پایانی
فهرست منابع
نمایه اشخاص
نمایه ‌آثار

در پایان هر فصل پی‌نوشت آن آورده شده است.