كد كتاب : 1888/ گروه تخصصي : الهيات (علوم قرآن و حديث) ,

Ali Akbar Babaei

طرف مشارکت داخلی : پژوهشگاه حوزه و دانشگاه

978-600-298-073-1

کتاب حاضر به عنوان متن درسی پژوهش‌محور برای دانشجویان و طلاب رشته‌های قرآن و حدیث، تفسیر و علوم قرآنی در مقاطع تحصیلات تکمیلی تدوین شده است. امید است علاوه بر دانشجویان و طلاب، سایر قرآن پژوهان نیز از آن بهره‌مند شوند.

یکی از علوم پیش‌نیاز بسیار مهم برای ورود به تفسیر قرآن، شناخت قواعد تفسیری مبتنی بر مبانی متقن عقلی، نقلی یا عقلایی است که هم بر اساس آن قواعد تفسیر ضابطه‌مند و قابل ارزیابی باشد و هم با رعایت آنها خطاهای تفسیری کاهش یابد.

این کتاب برای تأمین این نیاز تصنیف و در آن 47 قاعده تفسیری بر پایه سیره عقلا در فهم متون و دلایل عقلی و نقلی، تبیین شده است. در کتاب پیش‌رو برای فرایند تفسیر، پنج ‌گام تصور، و قواعد تفسیری بر اساس آن گامها، دسته‌بندی شده است و در قالب هفت فصل به‌ مباحث مقدماتی و ‌قواعد تفسیری مخصوص به ‌هر گام از گامهای پنج‌گانه تفسیر و ‌قواعدی می‌پردازد که در تمامی گامهای تفسیر کاربرد دارد.

کتاب قواعد تفسیر قرآن، قواعدی را برای تفسیر قرآن و شناخت بهتر آیات الهی در اختیار پژوهشگران قرار داده و این امکان را به مخاطب می‌دهد که بتواند به ارزیابی تفسیرهای دیگر نیز بپردازد. یکی از مزایای این کتاب، ارجاعات و منابع گسترده‌ای است که مؤلف در انتشار این کتاب به آنها پرداخته است و به گونه‌ای تمام ویژگیهای یک کتاب آموزشی را در خود دارد.

پیشگفتار
فصل اول: مباحث مقدماتی
فصل دوم: قواعد تفسیری مرتبط با اختلاف قرائت
فصل سوم: قواعد تفسیریِ تبیین مفردات و ساختار ادبی آیات
فصل چهارم: قواعد تفسیریِ توجه به قرائن متصل
فصل پنجم: قواعد تفسیریِ توجه به قرائن منفصل آیات
فصل ششم: قواعد تفسیریِ فهم دلالت‌های غیر مطابقی
فصل هفتم: قاعده «لزوم علم یا علمی بودن مستندات تفسیر» و آثار آن
منابع و مآخذ
نمایه‌ها

هر فصل با اهداف آموزشی شروع و با چکیده، خودآزمایی، منابع برای اطلاع از پیشینه مباحث و مطالعه بیشتر، و برای پژوهش پایان می‌یابد.