دیدار رئیس سازمان «سمت» با رئیس مؤسسۀ امام خمینی برای گسترش همکاریهای علمی و پژوهشی

به گزارش روابط عمومی «سمت»، حجتالاسلاموالمسلمین دکتر شهریاری، رئیس سازمان، با حضور در مؤسسۀ آموزشی و پژوهشی امام خمینی«ره» با آیتالله رجبی، رئیس مؤسسه، دیدار کرد. در این جلسه طرفین درخصوص موضوعات و مسائل فیمابین بحث و تبادلنظر کردند.
در ابتدا دکتر شهریاری یاد و خاطره مؤسسان دو نهاد (روانشادان آیتالله مصباح یزدی و دکتر احمدی) را گرامی داشت و با اشاره به پیشینۀ آشنایی با مؤسسه خواستار بررسی زمینههای مشترک بهمنظور توسعۀ همکاریها شد.
دکتر شهریاری، با تأکید بر ظرفیت علمی مؤسسه در حوزههای مختلف علوم انسانی و اسلامی اظهار امیدواری کردند که در دورۀ جدید برخی نقائص در فعالیتها جبران و از پشتوانۀ علمی مؤسسه در تولید علوم انسانی اسلامیِ متناسب با اهداف «سمت» استفاده شود. وی با بیان اینکه بخشی از پژوهشها میبایست ناظر به نیازهای جامعۀ اسلامی و در راستای رفع مشکلات و حل مسائل کشور باشد، برای شناسایی این نیازها و تولید ادبیات پژوهش در این زمینه، از مؤسسه درخواست همکاری کردند.
در ادامه آیتالله رجبی با تقدیر از دکتر شهریاری و اشاره به سابقۀ آشنایی و کارآمدی در عرصههای مختلف حضور ایشان را در سازمان «سمت» راهگشا و مثبت ارزیابی کرد. وی با اشاره به تدوین «سند تولید علوم انسانی اسلامی» در این مؤسسه افزود: «طی چند سال گذشته، پس از آنکه به نقطه مطلوبی در تربیت محققان رسیدیم، تمرکز خود را بهصورت هدفمند بر تولید آثار علمی گذاشتیم که در همین راستا سندی تدوین شد که با نظر جمعی اساتید تحت اشراف مرحوم علامه مصباح، به تصویب رسید و امروز مبنای کل برنامهریزیهای مؤسسه است».
آیت الله رجبی با تشریح مراحل این سند و اقدام برای تبدیل آن به سند ملی تولید علوم انسانی اسلامی گفت: «در مرحله نخست، گروههای علمی مؤسسه موظف شدند فلسفه مضاف رشتههای خود را تدوین کنند که علاوه بر آن، کارگروهی نیز برای تدوین فلسفه علم بهطور عام شکل گرفت و فلسفه علوم انسانی اسلامی نیز به عنوان یک پروژه بنیادی اجرا شده ضمن اینکه ما بر این باوریم که هرگونه تحول در علوم انسانی اسلامی باید از فلسفه آن علوم آغاز شود، بنابراین تدوین فلسفههای مضاف مبنای کار سایر پروژهها قرار گرفت».
عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری با اشاره به نقش علامه مصباح در این جریان تصریح کرد: «ایشان که ریاست شورای سیاستگذاری علوم انسانی اسلامی را برعهده داشتند، خواستار تدوین یک برنامه کامل، از تولید اثر تا آموزش و ترویج آن در دانشگاهها بودند، مانند کاری که ایشان در دفتر همکاری حوزه و دانشگاه انجام دادند و چندین جلسه بحث تخصصی برای اساتید برگزار کردند و امروز نیز باید با همان نگاه، برای ورود متون به دانشگاهها برنامهریزی کنیم و زیرساخت لازم را برای تربیت استاد فراهم آوریم».
عضو شورای عالی حوزههای علمیه با اشاره به سند مکمل این پروژه تصریح کرد: «بخشهایی از این سند به نقد فلسفههای غربی میپردازد و این فرآیند هماکنون در حال تکمیل است و در همین راستا جلسات سهشنبههای علوم انسانی شکل گرفت که از ابتدا به صورت جامع و با حضور صاحبنظران طیفهای مختلف برگزار میشد و همچنین متون پشتیبان سند اصلی نیز در دست تدوین هستند تا برای هر بخش آن، پشتوانه نظری دقیق فراهم آید».
وی با اشاره به طرح «سهشنبههای علوم انسانی اسلامی» که در حال اجرا است، گفت: «در این طرح، دیدگاههای چهرهها و جریانهای فکری موجود در کشور بررسی و تحلیل شدهاند و با شناسایی افراد شاخص، تلاش شده است گفتمان علوم انسانی اسلامی از مرحله نظریهپردازی به مرحله نظامسازی نزدیکتر شود».
رئیس مؤسسۀ امام خمینی(ره) عنوان کرد: «یکی از نکات کلیدی، استخراج منابع درسی مناسب از متون پژوهشی است و بسیاری از آثار تألیفی که توسط اساتید مؤسسه، از جمله مرحوم علامه مصباح، نگاشته شدهاند، منابع درسی بشمار میآیند که استخراج متن درسی از آنها امکان پذیر است، اما این فرآیند نیازمند ویرایش، بازنگری و همسویی با ساختارهای متون دانشگاهی است».
وی ادامه داد: «برای این امر پیشنهاد میکنیم تفاهم نامه به روز رسانی شود و کمیته مشترکی برای عملیات سازی آن تکیل و آئین نامه اجرایی تفاهم نامه مشتمل بر ابعاد مختلف مسئله از جمله ساز و کار سرعت بخشی به فرآیند ارزیابی و نشر آن تهیه شود».
رئیس موسسۀ امام خمینی(ره) در پایان ابراز امیدواری کرد: «انشاءالله با حمایتهای سازمان «سمت» و همراهی استادان فرهیخته، بتوانیم برنامهای جامع از مرحله تولید تا تدریس علوم انسانی اسلامی تدوین کنیم و از ظرفیت عظیم علمی موجود در قم، در مسیر بومیسازی علوم انسانی و ارائه بدیل معرفتی به جهان بهرهمند شویم».
دکتر خادمی با مرور تعاملات دو نهاد در سالیان گذشته که حاصل آن انتشار ۳۰ عنوان اثر مشترک بوده است، بر ضرورت ترسیم نقشۀ راه براساس ظرفیتها و نیازها و تشکیل کارگروه مشترک با حضور مدیر دفتر قم و معاون پژوهش مؤسسه برای پیگیری اهداف مشترک، دستیابی به توافق درخصوص محورهای همکاری ازجمله ارزیابی آثار، تعیین ارزیاب و درصورت نیاز برگزاری یک یا دو جلسه بین مدیران گروههای تخصصی «سمت» و گروههای مرتبط یا متناظر در مؤسسه با هدف تسریع در فرایند ارزیابی و اجتناب از دوبارهکاری، تأکید کرد.
دکتر ابراهیمیپور با اشاره به ظرفیتهای پژوهشی مؤسسه، تسریع در فرایند ارزیابی آثار ارائهشده به «سمت» را موضوعی بسیار مهم دانست و تشکیل کارگروه مشترک را اقدامی لازم در این جهت برشمرد.
در این دیدار دکتر خادمی، مدیر امور پژوهشی و سرپرست دفتر قم «سمت»، حجج اسلام دکتر ابراهیمیپور، معاون پژوهش مؤسسه، و دکتر فولادی، عضو هیئتعلمی، نیز حضور داشتند.
نظر شما :